Professoren får den fornemme anerkendelse for sit enestående arbejde inden for rumfartsteknologi og sin engagerede formidling af teknisk og naturvidenskabelig forskning i forbindelse med sit virke på DTU Space.
Den 66-årige rumforsker fik den fine pris ved en ceremoni i Rudkøbing på Langeland. Det var her, H.C. Ørsted, som opdagede og beskrev elektromagnetismen, blev født 1777.
Selskabets priskomité oplyser, at John Leif Jørgensen får H.C. Ørsted forskerprisen ”på baggrund af hans internationalt anerkendte forskning og udvikling af teknologi inden for rumteknologi samt hans engagerede formidling af forskningen”.
En H.C. Ørsted-pris er noget særligt
Det er ikke første gang, professorens indsats påskønnes. I 2013 blev han udnævnt til Ridder af Dannebrog for sin indsats inden for rumforskning og rumteknologi. I 2014 modtog han en guldmedalje for sin indsats for NASA. Han har også modtaget udmærkelser fra ESA og andre organisationer.
Men H.C. Ørstedprisen er noget helt særligt, mener han:
”Ørsted er jo grundlæggeren af DTU, hvor jeg selv er uddannet og har arbejdet over 40 år. Jeg var med til at udvikle systemer til Danmarks første satellit, Ørsted. Meget af det, jeg arbejder med, handler desuden om elektromagnetisme. Så det er en stor ære,” siger John Leif Jørgensen.
Med H.C. Ørsted-prisen følger 50.000 kr. samt et kunstværk af kunstneren Sabine Majus Hansen, som er bosat på Langeland. I forbindelse med overrækelsen giver professoren i dag - onsdag 16. august - en gæsteforelæsning på den lokale Ørstedsskolen i Rudkøbing.
Udstyr på over 100 rummissioner
John Leif Jørgensens lange karriere på DTU omfatter blandt andet kamerabaseret udforskning af rummet og navigation af rumfartøjer ved hjælp af stjernekameraer. Han både forsker og udvikler teknologi inden for området.
De instrumenter og metoder, han har udviklet, er anvendt på langt over 100 rummissioner. Blandt andet blev der udviklet et DTU Space stjernekamera-system samt et magnetometer til Danmarks første satellit, Ørsted-satellitten, der målte Jordens magnetfelt. I modificeret udgave indgår et kamerasystem aktuelt også som en vigtig del af udstyret på NASA-køretøjet Perseverance, som i øjeblikket kører rundt på Mars for at udforske planeten.
Prisoverrækkelsen finder sted kort før den danske astronaut Andreas Mogensens sendes afsted på sin anden rumrejse til Den Internationale Rumstation, ISS.
Også til denne mission bidrager John Leif Jørgensen med et forskningsprojekt. Her handler det om at udforske, om det er muligt at printe eksempelvis reservedele i metal ude i rummet ved hjælp af en 3D printer. Desuden skal han kommentere opsendelsen live ved et stort event i Planetarium i København og hos forskellige medier.
Det er i øvrigt anden gang, prisen tildeles en forsker på DTU Space. I 2019 gik den til DTU Space-forsker Torsten Neubert for hans arbejde med det danske rumprojekt ASIM, som fra sin placering på rumstationen udforsker lyn i rummet nær Jorden.
Læs H. C. Ørsted Selskabets begrundelse for tildeling af prisen i år
Lære mere om John Leif Jørgensens karriere i dette jubilæumsportræt fra 2022