De to seniorforskere og astrofysikere ved DTU Space, Victoria Antoci og João Mendonça, har hver modtaget 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd, ERC, til deres forskning over de næste fem år i henholdsvis stjerner og planeter. Dermed styrkes astrofysik-forskningen på DTU yderligere.
At udforske det fjerne univers er fascinerende grundforskning, der spiller en væsentlig rolle i forståelsen af vores solsystem.
"Ved at undersøge andre stjerner og planeter får vi blandt andet ny viden om, hvordan Solen påvirker Jorden, og hvordan vores klima vil udvikle sig over lange tidsskalaer her på Jorden og på andre planeter i solsystemet," fortæller seniorforsker Victoria Antoci, som modtager den ene af ERC-bevillingerne.
Forslag til banebrydende forskning fik forskerne gennem ERC's nåleøje
Med deres forslag til banebrydende forskning relateret til disse emner er Victoria Antoci og João Mendonça kommet gennem nåleøjet med deres ansøgninger hos ERC.
De eftertragtede bevillinger sikrer DTU og de to forskere en førende position inden for deres respektive forskningsområder i de kommende år.
Seniorforsker Victoria Antoci leder MAGNIFY-projektet på DTU Space, der har til formål at afdække hemmelighederne bag magnetfelter i stjerner. Forståelsen af stjernernes magnetfelter, og bekræftelse af, at de faktisk har et, er baggrunden for at kunne forstå deres evolution og struktur.
Forskerne benytter indirekte observationer og teoretisk modellering i forsøget på at afdække og forstå magnetfelterne.
I det ambitiøse projekt udforskes magnetiske felter i stjerner, som har masser lidt større end Solens. Mens omkring 60 procent af de røde kæmper, som er ældre stjerner, der nærmer sig de senere stadier af deres livscyklus, har udbredte magnetfelter, så opdages disse felter kun i 10 procent af deres yngre modstykker. Dette undrer forskerne.
MAGNIFY-projektet søger at afdække disse magnetfelter ved hjælp af asteroseismologi. Det er en teknik, der kan minde om seismiske undersøgelser på Jorden. Desuden undersøger man stjernepletter, som er magnetfelternes synlige fingeraftryk. Det sker ved hjælp af data fra NASAs Kepler- og TESS-missioner samt ESA's Gaia-mission.
"Med projektet håber vi på at få mere viden om stjernernes udvikling generelt og samtidig få en bedre forståelse af vores egen sol og dens magnetiske cyklus," siger Victoria Antoci.
Ny klimamodel kan skal håndtere både jorden og exoplaneter
João Mendonça’s projekt hedder Foundation. Dette projekt har til formål at udvikle en universel klimamodel til at forbedre klimaforudsigelser på Jorden og andre planeter, herunder ekstreme vejrbegivenheder.
Planetariske klimamodeller er essentielle for at forstå Jordens klima, samtidig med at de er vinduer til de planetariske klimaer, der kan eksistere i universet uden for vores solsystem.
Projektets mål inkluderer at forsøge afdække mysterier i atmosfærer i vores eget solsystem, såsom stormen i ’den store røde plet’ på Jupiter. Desuden vil man studere klimaet på jordlignende exoplaneter, som er planeter, der kredser om en stjerne, ligesom vores Jord kredser om Solen.
"Vi vil udvikle en model, der er i stand til at simulere planetariske atmosfærer i et hidtil uset niveau af nøjagtighed og realisme. Den vil inkorporere kunstig intelligens (AI) med henblik på at skabe et robust virtuelt laboratorium for planeter. Dette projekt har potentialet til at revolutionere den måde, vi studerer planetariske atmosfærer på, herunder exoplaneter, og denne forskning indvarsler en ny generation af klimamodeller," siger João Mendonça.
Vigtigt samspil mellem de to projekter
Antoci og Mendonça forfølger forskellige områder inden for astrofysikken, men der en sammenhæng mellem deres forskningsområder.
"En dyb forståelse af planeter nødvendiggør viden om deres stjerner. Ligesom det at forstå stjerner kræver indsigt i, hvordan planeter kan påvirke dem," siger Victoria Antoci.
Med deres bevillinger vil de to forskere samlet udvide deres to forskergrupper med 15 ph.d.-studerende og postdocs de kommende år.
Det Europæiske Forskningsråd (European Research Council, ERC) er den førende europæiske finansieringsorganisation for banebrydende forskning.
I år blev ERC Consolidator Grants tildelt 308 ud af 2.130 ansøgere fra forskningsinstitutioner i hele EU, inklusive de to DTU Space-forskere.
Hvert år uddeler ERC forskningsmidler gennem forskellige former for bevillinger til talentfulde og kreative forskere baseret i Europa, uanset nationalitet eller alder.
I 2021-2027 uddeler ERC omkring 20 milliarder kroner årligt til forskning.