Tirsdag aften (17. december) landede et SpaceX Dragon rumfartøj i havet ud for Florida med en ganske særlig forsendelse til DTU fra Den Internationale Rumstation ombord. Herfra sendes den videre til Den Europæiske Rumorganisation ESA og derefter til DTU.
Forsendelsen fra rummet indeholder verdens to første metal-objekter, der er fremstillet under vægtløse forhold i rummet ved hjælp af en 3D metalprinter på rumstationen. Et af de banebrydende objekter er designet af DTU Space, og efter nytår kommer det til DTU.
Her vil det blive nøje undersøgt og sammenlignet med et tilsvarende objekt fremstillet på Jorden for at se, om det er muligt at fremstille stærke og pålidelige dele i rummet.
”Fremstilling af metal-emner i rummet er et vigtigt skridt mod at skabe autonomi i rummissioner, hvor astronauter i fremtiden måske vil kunne printe nødvendige dele i stedet for at vente på forsyninger fra Jorden,” forklarer John Leif Jørgensen, professor ved DTU Space og videnskabelig leder af den danske del af 3D-print-forsøget.
”Det kan også få betydning for ressourceudnyttelsen her på Jorden, hvis det viser sig, at vi finder nye og bedre fremstillingsmetoder på baggrund af vores tests i rummet”.
Andreas Mogensen monterede 3D-printeren på rumstationen
Projektet udføres i samarbejde mellem ESA, DTU Space, Airbus og den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Airbus har leveret 3D metalprinteren til ESA. Den blev sendt til rumstationen i starten af året og installeret i Columbus-modulet af Andreas Mogensen og kolleger. Mogensens afløsere på rumstationen har derefter fremstillet printene.
Det har taget flere uger at 3D-printe metal-objekterne. Blandt andet af hensyn til de høje sikkerhedskrav på rumstationen, da der dannes varme og dampe, når der 3D-printes i metal.
I alt er der fremstillet fire objekter på ESA-printeren til projektets partnere, hvoraf to nu er kommet ned til Jorden.
Produktion i rummet åbner nye muligheder for rumforskningen
Formålet med eksperimentet er at forstå, hvordan metalprintprocessen i rummet under vægtløse forhold adskiller sig fra fremstilling her på Jorden.
Eksperimentet åbner op for muligheden for at udnytte 3D-printteknologi til at skabe objekter, der kan hjælpe astronauter med reservedele og andet udstyr på længere missioner til Månen og måske ovenikøbet Mars, hvor det kan være en udfordring at få forsyninger frem.
Det kan vise sig at være både hurtigere og billigere end at få udstyr sendt op fra Jorden.
”Hvis teknologien viser sig at være effektiv, kan det revolutionere, hvordan vi arbejder med missioner i rummet og forbedre ressourceudnyttelsen både i rummet og på Jorden,” fortæller John Leif Jørgensen.
”Forestil dig, hvis man kunne printe strukturen til et stort solcelle-element på en base på månen. Eller ligefrem fremstille komplette, ultralette og ressourcebesparende solfarme. Så kunne man producere sin egen energikilde direkte i rummet”.