Den kommende uge får Færøerne besøg af den danske astronaut Andreas Mogensen. DTU Space har været med til at organisere besøget og deltager med to eksperter i rumteknologi. Formålet er at sætte fokus på STEM-uddannelse, rumteknologi samt gøre opmærksom på rummets potentiale for erhvervslivet i Rigsfællesskabet.
Besøget markerer et vigtigt skridt i arbejdet med at styrke samarbejdet mellem Danmark og Færøerne inden for rumområdet. Det sker med udgangspunkt i Mogensens nylige succesfulde mission på Den Internationale Rumstation, ISS, som satte fokus på rummet i Danmark og resten af Rigsfællesskabet.
“Formålet med besøget er at bidrage til at skabe tættere bånd mellem Danmark og Færøerne inden for rumområdet,” siger chefkonsulent og rumteknologiekspert på DTU Space Per Lundahl Thomsen, som deltager i besøget.
Skal inspirere unges interesse for naturvidenskab og teknologi
Besøget sætter især fokus på projekter, der handler om rumfarts- og rumteknologiers store potentiale i Arktis og det Nordatlantiske område. Det sker blandt andet i regí af DTU Space-projektet FASSIN, som har til formål at udbrede interessen for rumfart og rumteknologier til Færøerne og Grønland og hele det arktiske område.
“Besøget af Andreas Mogensen spiller en central rolle i arbejdet med at opbygge tætte bånd mellem Færøerne og Danmark, især inden for strategisk vigtige områder som forsvar og rumforskning, og skabe interesse og begejstring for rummet og dets potentiale,” siger Per Lundahl Thomsen.
“Det handler også om at styrke interessen i Grønland og Færøerne for de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, STEM-fagene, så flere vil overveje eksempelvis en ingeniøruddannelse. Her kan Andreas’ historie og erfaringer som astronaut være med til at inspirere de unge”.
Under besøget deltager Andreas Mogensen i en række arrangementer, hvor beslutningstagere, forsvarsmyndigheder, repræsentanter fra rumindustrien og unge under uddannelse får mulighed for at møde ham.
Store muligheder i satellitbaseret teknologi
Eksperterne fra DTU Space, Per Lundahl Thomsen og civilingeniør og lektor David Arge Klevang, vil fortælle om rumteknologiens betydning for det moderne samfund, og hvordan blandt andet erhvervslivet kan drage nytte af de data og tjenester, som rummet tilbyder via eksempelvis satellitdata.
Blandt andet hvordan satellitbaserede tjenester kan understøtte udviklingen i det arktiske område i forhold til områder som navigation, klimaovervågning og vejrtjenester.
Der vil i løbet af ugen også være fokus på de projekter og muligheder, Den Europæiske Rumorganisation ESA tilbyder.